2100 yılına kadar 30 milyon kişi ölecek!
Korkunç çalışma! 2100 yılına kadar 30 milyon kişi ölecek!
Korkunç çalışma, 2100 yılına kadar iklim değişikliğinden kaç kişinin öleceğini açıklıyor
Max Planck Kimya Enstitüsü’nün yeni araştırmasına göre, iklim değişikliği ve hava kirliliği 2100 yılına kadar 30 milyon insanın ölümüne yol açabilir. Aşırı sıcaklıklar ve hava kirliliğinin ölümcül etkileri, özellikle Güney ve Doğu Asya’da yoğunlaşacak.
Max Planck Kimya Enstitüsü’nden araştırmacılar, iklim değişikliği ve hava kirliliği nedeniyle 2100 yılına kadar 30 milyon insanın ölebileceği konusunda uyarıda bulundu.
Araştırmacılar, hava kirliliği ve aşırı sıcaklıklara bağlı ölüm oranlarını tahmin etmek için ileri sayısal simülasyonlar kullandı.
Çalışma, BM’nin Dünya’nın bu yüzyılda 3,1°C’lik “felaket” niteliğinde bir ısınmaya doğru gittiği uyarısında bulunmasının hemen ardından geldi.
AŞIRI SICAKLIKLAR VE HAVA KİRLİLİĞİ ÖLÜM ORANLARINI ARTIRIYOR
Grup lideri Dr. Andrea Pozzer, 2000 yılında her yıl yaklaşık 1,6 milyon kişinin aşırı soğuk ve sıcak nedeniyle hayatını kaybettiğini, ancak yüzyılın sonuna doğru bu rakamın yaklaşık yedi kat artarak 10,8 milyona çıkacağını belirtti.
Hava kirliliği nedeniyle 2000 yılında yıllık ölümler yaklaşık 4,1 milyondu. Yüzyılın sonuna doğru bu sayının beş kat artarak 19,5 milyona çıkması bekleniyor.
BÖLGESEL FARKLILIKLAR
Analizler, iklim değişikliğinden kaynaklanan ölümlerde bölgesel olarak önemli farklılıklar olacağını gösteriyor.
Çalışmaya göre, nüfusun yaşlanması ve hava kirliliğinin hâlâ önemli bir rol oynaması nedeniyle Güney ve Doğu Asya’nın en çok etkilenecek bölgeler olması bekleniyor.
Buna karşılık, Batı Avrupa, Kuzey Amerika, “Avustralya” ve Asya Pasifik gibi yüksek gelirli bölgelerde aşırı sıcaklıklara bağlı ölümlerin hava kirliliğinden kaynaklanan ölümleri aşması bekleniyor.
Bu bölgelerdeki ABD, İngiltere, Fransa, Japonya ve Yeni Zelanda gibi bazı ülkelerde bu değişim halihazırda yaşanıyor.
SICAKLIK KAYNAKLI SAĞLIK RİSKLERİ ARTIYOR
Uzmanlar, aşırı sıcaklıkların Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde (Polonya ve Romanya) ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde (Arjantin ve Şili) de hava kirliliğinden daha önemli bir sağlık riski haline gelmesiyle, bu farklılığın daha da artacağını öngörüyor.
2100 yılına gelindiğinde, dünya nüfusunun beşte biri için sıcaklık kaynaklı
sağlık risklerinin hava kirliliği kaynaklı risklerden daha fazla olması bekleniyor.
ACİL HAREKETE GEÇME ÇAĞRISI
Araştırmacılar, bulguların iklim değişikliğini hafifletmek için acilen harekete geçilmesi gerektiğini vurgulamasını umuyor.
Dr. Pozzer, “İklim değişikliği sadece çevresel bir sorun değil; aynı zamanda halk sağlığına da doğrudan bir tehdittir.” dedi.
Kıbrıs Enstitüsü İklim ve Atmosfer Araştırma Merkezi Direktörü Jean Sciare ise, “Bu bulgular, gelecekte can kaybını önlemek için kararlı azaltma önlemlerinin şimdi uygulanmasının kritik önemini vurguluyor.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: HaberVitrini Read More
Aşırı Sıcaklık ve Korunma Yöntemleri
Aşırı Sıcaklık Nedir?
Canlılar, beslenme, üreme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla yaptıkları bütün etkinliklerini çağlar boyunca hakim olan iklim ve çevre koşullarına göre düzenlemişlerdir. Ancak, iklimde görülen bazı dalgalanmalar ve beklenilmeyen uç (ekstrem) olayların yaşanması, canlıların hayatı üzerinde çok olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.
Bir yerde o güne kadar görülmeyen veya çok seyrek olarak görülen sıcak ve soğukların belli bir süre yaşanması, başta insanlar olmak üzere bütün canlılar ile doğal ve yapay çevreyi olumsuz yönde etkilemektedir. Çünkü her canlının sıcaklık, nem, rüzgâr, basınç gibi pek çok atmosferik değişkene karşı, mutlaka fizyolojik bir tepkisi vardır. Ancak, çevreye ve iklim koşullarına en kolay uyum sağlayan, olumsuz sonuçlarından en az etkilenen canlı, insandır.
Bugüne kadar yapılan ölçümlere göre yeryüzünde şimdiye kadar en yüksek hava sıcaklığı 57 °C ile Afrika kıtasının El Azizias kentinde (Libya) 13 Eylül 1922’de ölçülmüştür. Avrupa’da ise en yüksek hava sıcaklığı Sevilla kentinde (İspanya) 4 Ağustos 1981’de 50°C olarak kayıtlara geçmiştir.
Türkiye’de uzun yıllara göre ölçülen en yüksek hava sıcaklığı ise 1993’teki Mardin iline ait kayıtlarda 48,8ºC olarak yer almaktadır.
Genellikle insanların hayatlarını rahat bir biçimde sürdürebildikleri hava sıcaklığı, 17°C ile 31°C arasıdır. Doğal olarak normal yaşam için bu değerlerin altında ve üstünde belirli bir tolerans sının söz konusudur. Ancak bu tolerans sınır değerlerinin dışındaki sıcaklık değerleri, değişik bünyelerde çok farklı klinik sendromlara, fizyolojik streslere, hastalıklara ve hatta ölümlere bile neden olabilmektedir.
Aşırı Sıcakların Etkileri
Genel olarak aşırı sıcaktan daha çok, hastalar ile yaşlılar etkilenmektedir.
Aşırı sıcaklar kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet, dolaşım-solunum problemi, alkolizm gibi kronik hastalığı olan kişilerin yaşamını tehdit eder.
Aşırı sıcaklar nedeni ile ulaşımda büyük can ve mal kayıplarının yaşandığı kazalar belirgin bir biçimde artmaktadır.
Son yıllarda çok sık olarak yaşanan aşırı sıcak ve bunların neden olduğu olumsuzluklar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için su kaynaklarının yönetimi açısından büyük sorunlara neden olmaktadır.
Sıcak süreçlerin uzaması sonucunda oluşan kuraklık nedeniyle çekilen içme ve kullanma suyu sıkıntısı yanında, aşırı sıcaklıklara bağlı olarak büyük orman ve çalı yangınları görülebilmektedir.
Aşırı Sıcaklardan Korunma Yöntemleri
-
- Kanser hastaları, kemoterapi hastaları veya değişik deri hastalığı olanlar güneş ışınlarından korunmaya özellikle dikkat etmelidir.
- Güneş ışınlarının etkisinin güçlü olduğu saat 10:00-16:00 arasında güneş ışınlarından kaçınmalıdır.
- Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol giysiler tercih edilmeli; şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
- Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler.
- Yoğun fizik aktivite Spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır.
- Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir.
- Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır.
- Yoğun fizik aktivite Spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır.
- Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır ve güneş gören pencereler perde vb. güneşliklerle gölgelendirilmelidir.
- Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.
- Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.
- Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır.
- Her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmeli, soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir.