D21 News – Türkiye’nin işgalle ticari ilişkileri tamamen kesme kararı, Tel Aviv’i çıldırttı
Türkiye’nin işgalle ticari ilişkileri tamamen kesme kararı, Tel Aviv’i çıldırttı ve İsrail’in çeşitli önlemler almasına neden oldu.
İşgalin Dışişleri Bakanı, bu kararı Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hatası olarak nitelendirdi ve pişman olacağını belirtti.
3 Mayıs 2024 Cuma günü Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin İsrail ile ticarete son verdiğini ve 9,5 milyar dolarlık ikili ticaret hacmini yok saydığını açıkladı.
Türkiye’nin işgalle ticari ilişkileri tamamen kesme kararı, Tel Aviv’i çıldırttı
İsrail’in Walla internet sitesinde yer alan habere göre, işgal altındaki Dışişleri Bakanlığı, Bakanlık Genel Müdürü ve Ekonomi Bakanlığı ile Vergi Dairesi temsilcilerinden oluşan “Türkiye Takımı” adlı özel bir ekip kurdu.
İsrail Kanal 12’nin haberine göre İsrail Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye karşı misilleme adımları atacağını duyurdu. Bakanlık, Türkiye’nin Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ne yaptığı ithalatı azaltacak, Filistin Yönetimi’ni cezalandıracak ve Türkiye ile iş yapmayacak.
Tel Aviv ayrıca, Türkiye’ye uluslararası forumlarda yaptırım uygulanmasını talep edecek. Bakanlık, bu karardan etkilenen İsrail ihracat ve ithalat sektörlerine yardım sağlamak için çalışacak. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz ise Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “Hamas’ın hizmetinde çalışan bir padişah olmayı hayal eden bir diktatör” olarak tanımladı.
Netanyahu Türkiye’den intikam almak için özel bir ekip kurdu
Türkiye’nin işgalle ticari ilişkileri “tamamen kesme” kararı “Tel Aviv‘i çıldırtıyor”. İşte böyle “intikam” planlıyor!
Türkiye’nin işgalle ticari ilişkileri tamamen kesme kararı, Ankara’nın yaptıklarına yanıt olarak çeşitli önlemler alma tehdidinde bulunan Tel Aviv’i çılgına çevirdi.
İşgalin Dışişleri Bakanı ise kararı “Türk cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı bir hata” olarak nitelendirdi. pişman olacak.”
3 Mayıs 2024 Cuma günü Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin İsrail ile ticarete kapıyı kapattığını ve 9,5 milyar dolarlık ikili ticaret hacmini “yok” olarak değerlendirdiğini söyledi.
İsrail Walla internet sitesinde yer alan habere göre , işgal altındaki Dışişleri Bakanlığı bünyesinde, Bakanlık Genel Müdürü ile Ekonomi Bakanlığı ve Vergi Dairesi üst düzey temsilcilerinin liderliğinde “Türkiye Takımı” adı altında özel bir ekip oluşturuldu.
Bu arada İsrail Kanal 12’nin haberine göre İsrail Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye karşı bir dizi “misilleme adımı” atacağını duyurdu .
Bakanlık yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ne yaptığı ithalatı azaltmak için harekete geçeceğini, Filistin Yönetimi’ni cezalandıracağını ve Türkiye ile iş yapmasına izin vermeyeceğini söyledi.
Tel Aviv ayrıca, mevcut ticaret anlaşmalarının ihlali nedeniyle uluslararası forumlarda Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını talep edeceğini de belirtti.
Bakanlık, iç düzeyde, Tel Aviv’in bu karardan etkilenen İsrail ihracat ve ithalat sektörlerine yardım sağlamak için çalışacağını söyledi.
İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz ise Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “Hamas’ın hizmetinde çalışan bir padişah olmayı hayal eden bir diktatör” olarak tanımladı.
Bu arada İsrail Ekonomi Bakanı Nir Barkat, Cuma günü Paris’te Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü Genel Sekreteri Matthias Corman’la görüşerek, deniz ticaretini durdurma yönündeki tek taraflı kararı nedeniyle Türkiye’ye karşı resmi şikâyette bulundu.
Türkiye cesur bir karar alıyor
Türkiye Ticaret Bakanlığı , Ankara’nın 2 Mayıs 2024 Perşembe gününden itibaren İsrail’e ve İsrail’den tüm ihracat ve ithalatı durdurduğunu duyurdu . İsrail ile ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünler dahil durduruldu.
Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İsrail hükümetinin Gazze’ye kesintisiz ve yeterli insani yardım akışına izin vermesi için Türkiye bu yeni tedbirleri sıkı ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır.”
Türkiye, İsrail’in Gazze’de Filistin halkına karşı işlediği suçları protesto etmek amacıyla Kasım ayı başında İsrail’deki büyükelçisini geri çekmiş, ardından 9 Nisan’da inşaat demiri, yassı çelik, mermer ve seramik dahil 54 ürünün İsrail’e ihracatına kısıtlama getirmişti. .
Ankara genellikle herhangi bir ülkeyle herhangi bir siyasi anlaşmazlıkta yaptırım veya ekonomik kısıtlama getirme kararı alma eğiliminde değildir ve bu nedenle Türkiye’nin İsrail ile ticareti durdurması işgalci devlete kesin bir mesajdır ve uzun vadeli bir bozulmaya işaret eder. ilişkiler.
Cuma günü Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ile ticareti durdurma kararının, Başbakan Binyamin Netanyahu’yu Gazze Şeridi’ndeki ateşi kesmeye zorlamayı amaçladığını doğruladı.
Türkiye’nin İsrail’i ateşkesi kabul etmeye ve Gazze’ye geçmesine izin verdiği insani yardım miktarını artırmaya zorlamak için bazı ticari kısıtlamalar getirdiğini söyledi.
“Bu adımın iş dünyamızla koordinasyon ve istişarede sonuçları ile ilgileneceğiz:” Batı’nın bu kararla ilgili olarak bize saldıracağının farkındayız, ancak yolumuza devam edeceğiz mazlumların yanında olmaktır.”
Erdoğan, “Gazze’de öldürülen 40 binden fazla çocuk, kadın ve yaşlının lanetini kimsenin taşıyamayacağını” vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: “Bizim tek amacımız var, o da kontrolden çıkan Netanyahu hükümetini zorlamak.” Batı’nın askeri ve diplomatik desteğiyle ateşkese varacağız.”
Gazze’deki “Türkiye’nin bu adımı, mevcut durumdan rahatsız olan diğer ülkeler için bir örnek olacak” diye ekledi.