Büyük Patlama’nın gerisinde zamanın ters aktığı bir evren daha olabilir
Büyük Patlama’nın gerisinde zamanın ters aktığı bir evren daha olabilir
Turok, ‘Büyük patlamayı bir ayna olarak resmetmek, evrenin fiziğin en temel yasalarıyla çelişiyor gibi görünen birçok özelliğini düzgün bir şekilde açıklıyor,’ ifadelerini kullandı.
İngiltere’de yaşayan Güney Afrikalı fizikçi Neil Turok, evreni meydana getirdiği varsayılan Büyük Patlama’dan önce bizimkine benzer bir evrenin daha oluştuğunu savunuyor.
Edinburgh Üniversitesi’nde Teorik Fizik Higgs Kürsüsü Başkanı olan Turok, The Conversation için yazdığı bir makalede, ekibiyle birlikte yürüttüğü son araştırmanın bulgularını açıkladı.
Bu araştırmaya göre, Büyük Patlama’dan önce oluşan, bizimkinin bir yansıması olan ve zamanda geriye doğru hareket eden bir “ayna” evren olabilir.
Hakemli bilimsel dergi Annals of Physics’te yayınlanan araştırmada yapılan hesaplamalara göre ayna evren teorisi, bilim insanlarının açıklamakta zorlandığı, karanlık madde gibi olguları ve evrende standart fizik kurallarına uymayan diğer özellikleri açıklığa kavuşturabiliyor.
Turok, “Büyük patlamayı bir ayna olarak resmetmek, evrenin fiziğin en temel yasalarıyla çelişiyor gibi görünen birçok özelliğini düzgün bir şekilde açıklıyor,” ifadelerini kullandı.
Evrenin simetri bilmecesi
Teorik fizikçilere göre, evrenin fizik yasalarının bir çeşit simetri sergilemesi bekleniyor. Yani her parçacığın zıt yüke sahip bir anti parçacığı, her uzayın ters çevrilmiş versiyonu ve zamanın da tersten aktığı bir başka zaman olmalı.
Ancak aslında evrende gözlemlenen şeyler, bu beklentiyle uyuşmuyor. Zira zaman yalnızca ileri doğru akıyor ve parçacık sayısı, anti-parçacık sayısından fazla ki bu da kozmolojinin en büyük gizemlerinden biri. Diğer bir deyişle bildiğimiz kadarıyla evrenimiz simetrik değil.
Turok ise, “Ayna hipotezimiz evrenin simetrisini geri kazandırıyor,” dedi ve bunu insanın aynadaki yansımasına benzetti:
“Sizin ve ayna görüntünüzün birleşimi, tek başınıza olduğunuzdan daha simetriktir.”
Bilim insanı, Büyük Patlama’nın bir ayna noktası olarak düşünülebileceği ve öncesinde bir ayna evrenin bulunduğunu öne sürdü.
“Evrenimizi büyük patlamaya doğru geri uzattığımızda, onun ayna görüntüsünü, (bize göre) zamanın geriye doğru aktığı ve anti parçacıkların parçacıklardan daha fazla olduğu bir patlama öncesi evreni bulduk,” diyen fizikçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sonuçlar çok cesaret verici. Ancak yeni teorimizin hem matematiksel olarak sağlam hem de fiziksel olarak gerçekçi olduğunu göstermek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.”
Kaynak: tr.euronews.com
Kaynak ALINTI: Diyar21.Com Read More