Çin’den gelen bu rekor veri Trump’ın öfkesini artırabilir
Trump, ulusal ekonomiyi canlandırmak (ve ABD ticaret açığını tersine çevirmek) ve gerçek bir korumacı devrimi başlatmak amacıyla Çin ithalatı ve ötesine yönelik gümrük vergileri sözü verdi.
Çin’e ilişkin, ticaret savaşı ortamını daha da kötüleştirebilecek bir ekonomik veri var.
Aslında ejderhanın ticaret fazlası bu yıl yeni bir rekora ulaşma yolunda. Tahmin, Çin’in ihracatının daha da artacağını , Asyalı gücün giderek dünyanın en büyük ekonomilerinden bazılarıyla çarpışma rotasında kalacağını ve küresel ticaretteki dengesizliğin kötüleşerek yeni seçilen ABD başkanının gazabını ve dolayısıyla misillemesini kışkırtma riskini doğuracağını öne sürüyor.
Çin’in ihracat rekoru dünyayı şok edecek mi? Trump alarma geçtiBloomberg’in hesaplamalarına göre Çin’in ihracat ve ithalatı arasındaki fark, şu ana kadar gösterdiği yıllık hızda genişlemeye devam ederse yaklaşık 1 trilyon dolara ulaşacak .
Mal ticaret fazlası, geçen hafta açıklanan verilere göre 2024 yılının ilk 10 ayında 785 milyar dolara yükseldi ; bu, o dönemdeki en yüksek seviye ve 2023’e göre yaklaşık %16’lık bir artış.
Dış İlişkiler Konseyi kıdemli araştırma görevlisi Brad Setser, “Çin ihracat fiyatları hala düşerken, ihracat hacmindeki büyüme çok büyük oldu. Genel hikaye, ihracat sayesinde yeniden büyüyen bir ekonominin hikayesi.” dedi.
Çin, zayıf iç talebi dengelemek için ürünlerini yurt dışına satmaya giderek daha fazla bel bağladı ; Pekin ise yakın zamanda ekonomiye teşvik enjekte ederek bunu düzeltmeye çalıştı. Tam da ihracata yönelik bu dengesizlik, durumun tam tersi olduğu ve ticaret açığının kaydedildiği ABD gibi güçlerin öfkesini daha da artırıyor.
Özellikle Trump, başta Çin olmak üzere yabancı malların ABD pazarlarına akışını durdurmak ve böylece ulusal üretimi canlandırmak için geniş kapsamlı gümrük vergileri tehdidinde bulundu.
Güney Amerika’dan Avrupa’ya kadar diğer ülkeler de çelik ve elektrikli araçlar gibi Çin mallarına karşı gümrük vergilerini artırdı.
Aslında Çinli şirketler son yıllarda ihracat performanslarını artırdılar. Bunun yerine, yavaşlayan iç ekonomi, artan elektrifikasyon ve yabancı üretilen malların yerli alternatiflerle ikame edilmesi, ithalat talebini baskılıyor ve rekor bir ticaret fazlasının oluşmasına neden oluyor.
Çin ticaret sayesinde giderek daha güçlü mü oluyor?Bu nedenle ihracat, yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda politik ve genel hegemonyanın dayatılmasında yararlı bir silah görevi görürken, Çin ile Batı arasındaki siyasi rekabet daha da sağlamlaşıyor.
ABD ile olan fazlalık bu yıl şu ana kadar geçen yılın aynı dönemine göre %4,4 arttı. Son verilere göre Avrupa Birliği ile yüzde 9,6 , ASEAN’daki 10 Güneydoğu Asya ülkesi ile ise yaklaşık yüzde 36 arttı.
Diğer birçok ülkeyle dengesizlikler de artıyor. Çin şu anda yaklaşık 170 ülke ve ekonomiye, onlardan aldığından daha fazla mal ihraç ediyor; bu da 2021’den bu yana en yüksek rakam.
Hatta bir kur savaşı bile gelebilir . Hindistan merkez bankası, Çin’in ABD gümrük vergilerine karşı koymak için yuanın düşmesine izin vermesi durumunda rupinin zayıflamasına izin vermeye hazır olduğunu söyledi.
Düşen bir yuan , Çin’in ihracatını daha ucuz hale getirecek ve Hindistan’la bu yıl 85 milyar dolara ulaşan fazlalığı daha da genişletebilir; bu, 2023’e göre %3 daha yüksek ve beş yıl önceki seviyenin iki katından fazla.
Kaynak: YeniDevir Read More
Kaynak ALINTI: Diyar21.Com Read More